Небезпека у консервній банці

4 Липень, 2016 - 10:53

У багатьох мешканців Полтавщини негода знищила запаси консервації, затопивши погреби. Медики попереджають, що споживати вміст банок,  а також самостійно сушену рибу не можна – там можуть бути «гнізда» збудника ботулізму. Як проявляється і чим загрожує ця хвороба, пояснили у прес-центрі Департаменту охорони здоровя Полтавської ОДА

Минулого року, наприкінці липня, до реанімації кременчуцької лікарні у важкому стані потрапив 29-річний лубенчанин. У нього виявили ботулізм. Напередодні увечері разом із друзями в Лубнах вони пили пиво та їли в’ялену рибу. Наступного дня молодий чоловік був підключений до апарата штучної вентиляції легенів в Кременчуці, куди приїхав у справах – хвороба розвинулась миттєво. Через дефіцит антитоксичної протиботулічної сироватки, порятунок хворого коштував близько 170 тисяч гривень.

Бактерія з майже французьким іменем Клостридія живе скрізь. Ґрунт, вода, кишечник тварин, риб і навіть людей – улюблені місця її скупчення. Тепле і вологе середовище провокує посилене розмноження бактерій, які викликають найпотужнішу інтоксикацію організму. Але вони можуть існувати тільки у безкисневому середовищі. Тому консервація (як і забруднена річка в спеку) – ідеальне місце для їх життя. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не промислові, як може спершу здатися. Крім того, збудники хвороби накопичуються у банці не скрізь, а такими собі «гніздами». Ось чому одні люди захворіють на ботулізм, а інші – ні, хоча їли з однієї банки. Хтось вдало зачерпнув ложкою, а хтось посмакував цілою колонією бактерій і порцією отрути. Те ж саме було і у випадку з лубенчанином, адже заражену рибу куштували ще вісім чоловік, а захворів тільки він. Ще один товариш тоді звернувся до Лубенської міської центральної лікарні з метою профілактики, адже занепокоївся про власні ризики.

Роздута («бомбажна») банка – перша ознака, яка допоможе самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних. Кришки надимаються через накопичення газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

До речі, побутує міф, що небезпечні тільки м’ясні або рибні консерви. Насправді, клостридіям комфортно і в овочевому асорті, і в огірках з помідорами, і в компоті, і у варенні. Тобто овочеві і фруктові консерви теж можуть бути небезпечними.

Великий спалах ботулізму внаслідок вживання консервованого перцю стався у США в 1977 р. серед відвідувачів ресторану Trini & Carmen у місті Понтіак, штат Мічиган. Тоді захворіло 59 людей. Дотепер цей спалах ботулізму є найбільшим спалахом в США за відому історію. Перці були законсервовані в домашніх умовах співробітником ресторану.

 

Отрута збудника ботулізму у 375 000 разів активніша від отрути гримучої змії

Ботулізм – гостре інфекційне, але не заразне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших з усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовані у домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм. В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров’яної ковбаси та копченої риби. Власне, і сама назва «ботулізм» походить від латинського слова «botulus», тобто «ковбаса».

Цікавий факт: у мікродозах отрута, вироблена клостридіями перетворюється… на препарат для «ін’єкцій краси» – ботокс. Наукова назва ботоксу – нейротоксин ботулізму групи А. Його вводять у мімічні м’язи обличчя, щоб розгладити зморшки, утверені їх активністю. Передозування ботоксом призводить до проблем з мімікою – паралічу м’язів.

 

Сприйнятливість людини до цієї хвороби дуже висока. Інкубаційний період триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм. Зазвичай все починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбують зорові розлади:  «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Здається, що у горлі щось застрягло, першить та важко ковтати. При тяжкому перебігу вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини навіть змінюються тембр і висота голосу. Дихання стає поверхневим, зіниці – розширені, обличчя – схоже на маску. Виникає параліч мускулатури.

У 20% хворих смерть настає від паралічу дихання, причому людина не втрачає пам’яті і знаходиться при тямі.

 

Якщо порушення зору виникають після вживання консервованих або інших підозрілих продуктів, потрібно негайно викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Адже стан хворого може різко погіршитися у першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи у них теж не з’явилися які-небудь ознаки хвороби.

Ігнорування симптомів або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до важких наслідків аж до летального.

Основні ліки – антиботулітична сироватка.

Що робити до приїзду медиків?

Перш за все, потрібно знизити концентрацію токсинів в організмі людини. Найефективнішим способом детоксикації в домашніх умовах залишаються клізми і промивання шлунку. Перед застосуванням клізми дайте хворому воду, розчинивши у ній харчову соду. Це дозволить уникнути зневоднення, а також зберегти нормальну мікрофлору шлунка і кишківника при очищенні, допоможе вивести токсини, які утворяться. У цей час приготуйте розчин для клізми. У кип’яченій воді розчиніть марганцівку до світло-рожевого кольору або приготуйте відвар антисептичних трав, наприклад, ромашки або шавлії. Також хворому для очищення шлунку дають пити сольове проносне.

7 головних правил профілактики ботулізму

1) не купувати консервовані продукти домашнього приготування (визначити їх якість і умови приготування неможливо, а продавець, скоріше за все, не нестиме відповідальності за те, що завдав шкоди Вашому здоров’ю);

2) не їсти консерви з м’яса, риби і грибів, особливо у літню спеку;

3) відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та свіжої риби;

4) дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

5) обов’язково стерилізувати банки і кришки для консервації;

6) зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

7) знищувати «бомбажні» (вздуті) банки.

Одужання відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців, адже будь-яке отруєння не минає безслідно. Бережіть своє здоров’я і близьких, а особливо дітей!

 

Ольга ЦВІГУНЕНКО

Image: